Persbericht Staatsbosbeheer
De es gaat massaal dood als gevolg van de agressieve schimmelziekte ‘essentaksterfte’. De es is een boomsoort die door heel Nederland voorkomt en herstelt niet van deze ziekte, die in een steeds hoger tempo toeslaat. Inmiddels is meer dan 80 % van de essen in Nederland aangetast. De verwachting is dat hooguit 10 % van de essen gezond blijft. Door de aantasting zijn de zieke bomen zwak en kunnen makkelijker omvallen. Reden voor Staatsbosbeheer en de Vereniging van bos-en natuurterreineigenaren (VBNE) om alarm te slaan en in te grijpen.
Veiligheid en noodzaak tot ingrijpen
De door essentaksterfte aangetaste bomen kunnen gemakkelijk omvallen. Daarom ondernemen we als bosbeheerders nu actie voor de veiligheid van de bosbezoeker. Vanaf nu zal er in bossen en beplantingen hard gewerkt worden om de risico’s te beperken. De prioriteit ligt bij het verwijderen van zieke essen langs wegen en paden. In West- en Noord-Nederland bestaan flinke delen van de bossen alleen uit essen. In andere delen van het land komt de es voornamelijk voor langs wegen en in gemengde bossen. Essentaksterfte is vooral een probleem in bossen die grotendeels of geheel uit essen bestaan. In gemengde bossen blijven de zieke essen vaak staan.
Bos blijft bos
Door het verwijderen van de zieke bomen ontstaan gaten in het bos. De Nederlandse bosbeheerders streven ernaar deze te herstellen door natuurlijke bosverjonging plaats te laten vinden, of door het planten van nieuwe bomen. Inplanten met inheemse soorten als fladderiep, zoete kers, eik en winterlinde zorgt voor nieuw gevarieerd bos. Dit is maatwerk en verschilt van plek tot plek. Bij het herplanten wordt gebruik gemaakt van verschillende boomsoorten om gevarieerde toekomstbestendige en aantrekkelijke bossen te behouden.
Toekomst van de es in Nederland
De es dreigt als gevolg van essentaksterfte als waardevolle boomsoort grotendeels uit het Nederlandse landschap en uit de bossen te verdwijnen. We zijn als beheerders heel zuinig op de resterende, nog gezonde essenbomen en laten deze staan. Samen met wetenschappers en kwekers onderzoeken we of er met deze gezonde bomen resistente essen gekweekt kunnen worden om de es in Nederland te
Kosten
Het hout van de zieke bomen gaat door de ziekte snel in kwaliteit achteruit. De kosten van de essentaksterfte (verwijderen, herplant, onderzoek en het kweken van resistente essen voor de toekomst) zijn daarom niet te dekken met houtinkomsten en zullen per saldo landelijk vele miljoenen euro’s gaan kosten.
Samenwerking
Essentaksterfte is een landelijk probleem dat bijna alle bosbeheerders treft. De Nederlandse bosbeheerders werken daarom samen vanuit de VBNE (Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren) waarin de bosbeheerders vertegenwoordigd zijn waaronder Staatsbosbeheer, de Federatie Particulier Grondbezit, Natuurmonumenten, LandschappenNL en Natuurnetwerk Gemeenten.
Meer informatie Kijk voor meer informatie op https://www.staatsbosbeheer.nl/overstaatsbosbeheer/dossiers/bos-en-hout/essentaksterfte en op https://www.vbne.nl/productdetails/praktijkadvies-essentaksterfte