Beste deelnemers Stichting Groninger bomenwacht (SGB),
Staatsbosbeheer gaat op grote schaal zieke essen kappen in bossen. Daarbij zullen vooral de zieke essen, die binnen 20 meter van wegen, paden en erven staan worden gekapt. (zie persbericht). Aanleiding hiervoor is de constatering van een sterke toename van de honingzwam (secundaire aantasting) op aangetaste essen in bosverband. De kapwerkzaamheden in genoemde zones worden uitgevoerd i.v.m. veiligheid.
De Groninger Bomenwacht benadrukt dat er een onderscheid dient te worden gemaakt tussen essen in bosverband en essen die als laanbomen langs wegen, lanen en in stedelijk gebied zijn geplant. Voor de aanpak van de essentaksterfte hanteert zij het Praktijkadvies Essentaksterfte van de Vereniging bos- en natuureigenaren (VBNE) en adviseert dit ook haar deelnemers. Uitgangspunt is hierbij het verwijderen van dode en zwaar aangetaste bomen en takken uit oogpunt van veiligheid en het handhaven van gezonde of licht aangetaste essen. Daarbij zullen alle aangetaste bomen met regelmaat op het voorkomen van secundaire aantastingen als de honingzwam moeten worden gecontroleerd. Secundaire aantastingen komen echter bij deze categorie beduidend minder voor dan bij essen in bosverband.
De Groninger Bomenwacht is zeer bezorgd over de landschappelijke impact van de essentaksterfte op o.a. wegbeplantingen, erfbeplantingen en de bomen in het stedelijk gebied. Zij houdt de vinger aan de pols. I.s.m. gemeentelijke beheerders, de Iepenwacht Friesland en Staatsbosbeheer wordt gekeken hoe het beste met deze problematiek kan worden omgegaan en hoe de beheerders hierin het beste kunnen worden ondersteund.
Staatsbosbeheer (SBB) is als terrein beherende organisatie lid van SGB. Daarom heeft het bestuur van SGB vorige week een gesprek gehad met het provinciaal hoofd van SBB over de voorgenomen kap van essen met essentaksterfte. SBB heeft aangegeven dat ze recent veel honingzwam waarnemen (secundaire aantastingen) op essen die door essentaksterfte zijn aangetast. Hierdoor worden de essen instabiel. Staatsbosbeheer heeft aangegeven dat ze niet alle zieke essen kunnen controleren op honingzwam en hebben besloten om in een brede randzone van hun bosopstanden de zieke essen te kappen.
Wij als SGB onderschrijven dat er gevaar van omwaaien ontstaat bij een vergaande aantasting van de honingzwam. Daarom adviseren wij deelnemers om de essen (maar dat geldt ook voor andere boomsoorten) met een honingzwamaantasting als risico te beschouwen en zo nodig te kappen.
SGB onderschrijft het ‘Praktijdadvies essentaksterfte’ zoals de vereniging van boseigenaren (VBNE) heeft uitgegeven voor wegbeplantingen: https://www.vbne.nl/productdetails/praktijkadvies-essentaksterfte zoals we ook op onze site hebben opgenomen: http://www.stichtinggroningerbomenwacht.nl/es/aanpak-es/
Voor wegbeplantingen geldt:
beperkt snoeien
kap pas bij ernstige aantasting (wij voegen daar aan toe dat de vergaande aantasting van honingzwam ook een aanleiding is om te kappen)
aanplant minder gevoelige cultivars.
Met een vriendelijke groet,
Koos Wiersma, voorzitter
Jan Stellema, secretaris