Bijna was de iep definitief uit het straatbeeld en het landschap van Groningen verdwenen. Begin vorige eeuw stak de iepziekte de kop op. Veel bomen vielen ten prooi aan de schimmel. De verspreiding ging zo snel, dat eind twintigste eeuw voor het voortbestaan werd gevreesd. De collectieve aanpak van de Groninger Bomenwacht heeft ertoe geleid dat oude iepen, die vatbaar kunnen zijn voor de iepziekte, in het landschap behouden kunnen blijven. Tevens worden er veel kosten bespaard omdat grootschalige kap uitblijft.
Wat is iepziekte?
De iepziekte is een verwelkingsziekte. De schimmel verspreidt zich door wortelcontact tussen gezonde en zieke bomen, van boom naar boom vliegende kevers en door het verslepen van besmet en ongeschorst hout. Normaal gesproken is het blad van de iep zomers fris en groen. Is de boom aangetast, dan lijkt de herfst (te) vroeg ingevallen. Het blad verkleurt zomers al naar geel en bruin en valt vroeg af. Alleen de jonge blaadjes, aan de uiteinden van de twijgen, blijven als vaantjes hangen aan de verder kale takken. Na besmetting met kevers start de verkleuring in een of meer takken. Door wortelcontact met een zieke buurboom, verkleurt de hele kroon. Meestal van onderaf. Uiteindelijk gaat de boom dood.
Activiteiten Groninger Bomenwacht
De Groninger Bomenwacht is ontstaan uit de Iepenwacht Groningen. Om te voorkomen dat de iep volledig uit het landschap zou verdwijnen heeft de Iepenwacht Groningen samen met gemeenten, provincie en andere terreinbeherende organisaties de krachten gebundeld om zieke iepen op te sporen en te verwijderen.
Controleren iepen
In de actieve iepziekteperiode, tussen 1 april en 1 oktober, controleert de Groninger Bomenwacht in een tweetal rondes alle iepen in haar verzorgingsgebied. Het begin van de eerste controle is afhankelijk van het weer. Valt het voorjaar vroeg, dan vliegt ook de nieuwe generatie iepenspintkevers vroeg uit. Deze jonge kevers kunnen bomen besmetten met hun zogenaamde rijpingsvraat. Daarom wordt met monitoren begonnen, zodra de bomen in blad staan. Aangetaste iepen worden gemerkt en geregistreerd.
Verwijderen zieke bomen
Een zieke iep kan niet meer herstellen en zal uiteindelijk doodgaan. De iepziekte kan alleen met een rigoureuze aanpak worden bestreden. Zieke bomen moeten daarom worden verwijderd. De bast, waaronder de iepenspintkever broedt, moet worden verwijderd en vernietigt. Het hout wordt versnipperd, gecomposteerd, verbrand of een jaar onder water bewaard. Dit moet gebeuren door deskundige gecertificeerde bedrijven.