De iepziekte en de essentaksterfte laten hun sporen na in het landschap. De Groninger Bomenwacht werkt daarom samen met Iepenwacht Fryslân en Landschapsbeheer Groningen aan diverse aanplantprojecten om beplantingstructuren die zijn aangetast te herstellen door nieuwe bomen te planten. Gelukkig zijn er tegenwoordig iepen beschikbaar die niet of beperkt vatbaar zijn voor iepziekte. Daardoor kunnen er ook iepen worden terug geplant in het landschap.
Bomen in het Waddenlandschap
Het Wierdenland en de Waddenkust vormen samen het Waddenlandschap van Groningen. Een zeer uitstrekt landschap met rijke cultuurhistorie. Een gebied met grootschalige, open polders, parallelle dijken en -wegen, dijkdorpen en grote boerderijen. In dit landschap spelen bomen een belangrijke rol. Ze zorgen voor contrast tussen openheid en beslotenheid en accentueren bijzondere plekken zoals monumentale boerderijen, borgen, kerkenterreinen en begraafplaatsen.
Een groot deel van de bomen in dit gebied bestaat uit iepen en essen. Beide soorten gedijen goed op de kleigrond en zijn bestand tegen de zeewind. De iepziekte heeft ervoor gezorgd dat veel iepen uit het landschap zijn verdwenen. Sinds 2010 zorgt de essentaksterfte ervoor dat er ook duizenden essen in bossen en langs wegen moeten worden gekapt.
Een ontwikkeling die grote impact heeft op de kwaliteit van de kenmerkende landschappelijke beplantingen. Het project ‘Bomen in het Waddenlandschap’ is opgezet om samen met gemeenten, particulieren en andere terreineigenaren en beheerders deze landschappelijke beplantingen te herstellen door nieuwe bomen aan te planten.
In 2020 tot en met 2022 worden in de provincies Groningen en Friesland 2.700 bomen aangeplant. Dit doet de Groninger Bomenwacht samen met de Iepenwacht Fryslân en Landschapsbeheer Groningen. Daarbij streven we naar een gevarieerdere, minder kwetsbare en toekomstbestendige aanplant. Hierdoor draagt het project bij aan een aantrekkelijk, gevarieerd en biodivers Waddenlandschap.
Het project Bomen in het Waddenlandschap wordt gefinancierd door het Waddenfonds, de Provincie Groningen en de Provincie Fryslân.
Herplant Iepen in Waddenregio
De iep is eeuwenlang een van de beeldbepalende bomen geweest in het landschap van Groningen. Door de opkomst van de iepziekte zijn in de loop van de vorige eeuw veel van deze Hollandse iepen verdwenen. Door de voortdurende problemen met de iepziekte kreeg de iep bij veel beheerders zelfs een slechte naam en nam het gebruik van deze soort sterk af. De iep is echter een ideale straat- en laanboom, die zowel in de stad als in het buitengebied slecht gemist kan worden. Onderzoek naar resistente soorten, soorten die niet of minder vatbaar zijn voor de iepziekte laat zien dat de iep weer volop toekomst heeft.
In 2011 is gestart met het project ‘Herplant iepen in de Waddenregio’. Het project is opgezet door de Groninger Bomenwacht, Iepenwacht Fryslân en Landschapsbeheer Groningen om die iep weer terug te brengen in het Waddenlandschap. Als gevolg van de iepziekte zijn er in deze regio namelijk duizenden iepen verdwenen. Door de collectieve aanpak van de Groninger Bomenwacht is de verspreiding van de iepziekte een halt toe geroepen. De uitval door iepziekte in Groningen is daardoor al jaren lager dan 1%.
Inmiddels zijn er in Groningen in het kader van dit project al meer dan 4.000 iepen geplant langs wegen, op kerkterreinen, begraafplaatsen, borgterreinen en op particuliere erven. Een prachtig resultaat waarmee niet alleen groene landschappelijke structuren zijn hersteld, maar waarmee ook de karakteristieke iep weer in het landschap is teruggebracht.
Het project is in het voorjaar van 2020 afgelopen. Het project ‘Herplant iepen in de Waddenregio’ wordt gefinancierd door het Waddenfonds, de Provincie Groningen en de Provincie Fryslân.